İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

16 yaşında uğradığı istismar nedeniyle hamile kalan kız çocuğunun kürtaj isteğine mahkemeden izin çıkmadı

16 yaşında bir kız çocuğu istismara uğradı, hamile kaldı. 10 haftalık hamileyken kürtaja başvurdu. Başvuru süreci, mahkemelerin tutumuyla uzadıkça uzadı. Türkiye’de yasalar, kadın cinsel istismar sonucu gebe kaldıysa 20 haftaya kadar kürtaj hakkı tanıyor. Ancak mahkemeler bu süreyi de geçirdi. Böylece mağdurun kürtaj hakkı elinden alındı.

Manevi tazminat

16 yaşındayken istismara uğrayan bir çocuğun bireysel başvurusu hakkında Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. Anayasa Mahkemesi (AYM), maddi bir zarar olmadığını öne sürerek sadece manevi tazminata hükmetti.

SoL Haber’den İrem Yıldırım’ın haberine göre; istismar edilip hamile bırakılan ve kürtaj süresi geçtiği için doğum yapmak zorunda kalan 16 yaşındaki çocuk için verilen tazminat ise sadece 75 bin TL oldu.

Defalarca başvuru yaptı, süreç uzadı

Mağdur kız çocuğu, sürecin başında, olay henüz savcılıkta yani soruşturma aşamasındayken Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu’na kürtaj hakkının kullanması için başvuru yaptı.

“Ceninin yaşam hakkının annenin psikolojisinden üstün olduğu” gerekçesiyle reddedildi

Savcılık, Konya 4. Sulh Ceza Hakimliği’nden kürtajın kanunlara uygun olup olmadığının tespit edilmesini ve de kanunlara uygunsa yasanın uygulanması için talepte bulunuyor. Fakat hakimlik talebi “ilgili kanunlarda hamileliğin sonlandırılmasına ilişkin bir düzenleme olmadığı” ve “ceninin yaşam hakkının annenin psikolojisinden üstün olduğu” gerekçesiyle reddetti.

Dilekçeye cevap bile verilmedi

Hakimliğin ret talebine istismara uğrayan çocuk ve ailesi itiraz etti. İtirazın ardından dosyayı Konya 5. Sulh Ceza Hakimliği inceledi. 5. Sulh Ceza da itirazı “ilgili kanun maddesinde sulh ceza hakimliğinin bu konuyu değerlendirme ve gebeliği sonlandırma kararı verme yetkisi bulunmadığı” gerekçesiyle reddetti. Aynı zamanda da istismara uğrayan çocuğun kürtaja izin verdiğine ilişkin bir belgenin olmadığını söyledi. Çocuk ve babası bir kez daha başsavcılığa kürtaj için başvuruda bulundu ancak dilekçeye cevap dahi verilmedi.

Kürtaj için yasal süreç son buldu

Cinsel istismara uğrayan, kürtaj yapılmasına mahkemelerce izin verilmeyen çocuğun 14 Ocak 2020’de yani hamileliği henüz kürtaj için yasal sınırdayken başlattığı süreç 10 Şubat 2020’de teslim ettiği ve cevap verilmeyen dilekçeyle son buldu.

“Psikolojisi bozuldu”

AYM’ye yapılan hak ihlali başvurusunda hamileliği sonlandıracak kararın bir türlü alınamaması sebebiyle çocuğun istismar sonucu meydana gelen hamileliğe katlanmak zorunda bırakıldığı, psikolojisinin bozulduğu, intihar etmeyi düşündüğü ifadeleri yer aldı. Başvurucu, eğitim ve öğretim hayatına devam edemediği, özel hayata saygı, şeref ve itibar hakkının ihlal edildiği iddiasında bulundu. Sonuç olarak AYM, maddi ve manevi varlığın korunması hakkının ihlaline ve 75 bin liralık manevi tazminat ödenmesine oybirliğiyle karar vermiş oldu.

Mission News Theme by Compete Themes.