BirGün’den Berkay Sağol’un haberine göre, bakanlık yeni mevzuatla, Türkiye’nin her bölgesinde eğitim alan meslek liselilerin istihdamının kolaylaştırılması gerekçesiyle ‘bölge, ihtisas, sektör içi ve sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul programı hayata geçirecek.
Okullar pansiyonlu olacak
Yeni mevzuata göre ‘sektör içi’ ve ‘bölge okulu’ özelliğine sahip okul modelleri oluşturulacak. Öğrenciler 9’uncu sınıftan itibaren işletmelerin içine açılacak okullarda eğitim alacak. 11’inci ve 12’nci sınıfta ise işletmenin üretim hattına dahil olacaklar. Bölge okulu adı verilen programda, okullar pansiyonlu olacak ve öğrenciler işletme eğitimlerini de bu okullarda alacak.
“Patronların yani sektörün ihtiyaçlarına göre yapılandırılacak”
Konuyu değerlendiren Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Tülay Yıldırım, çocukların “yalıtılmış bölgelerde” eğitim göreceğine dikkat çekti. Yıldırım şunları söyledi:
“MESEM’le çocukların işçi olduğu bir süreç başladı. Şu anda bu yeni uygulamaya göre çocuklar ve yatılı bölge okullarıyla beraber öğretmenler de bir şekilde üretim içine çekilecek. Yatılı okullarla beraber çocuklar gündüz fabrikada akşam da yatakhanelerde yalıtılmış ortamlarda hayatlarını sürdürecekler. Bu durum öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimlerinin etkilenmesi ve tamamen işçi olmaları gibi bir durumu ortaya çıkaracak ve akademik hayatlarını da etkileyecek. Bu da kendi içinde ayrı bir riskli durum ortaya çıkarıyor. Bakanlık yönergeyle ilgili bir yorum paylaştı ancak yönergenin aslı henüz paylaşılmadı. Yönergeyle ilgili anlayabildiğimiz tek şey meslek liselerinde oluşturulan yeni modelin, eğitim öğretimin bilimsel ve eğitsel nitelikte olmayıp, patronların yani sektörün ihtiyaçlarına göre yapılandırılacağıdır.”