Aralarında birçok tarikat ve cemaatin bulunduğu, “sivil toplum kuruluşu” adı altında faaliyet gösteren yapılar Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kendileriyle imzaladığı protokoller dışında da okullarda faaliyet göstermeye çalışıyor.
BirGün’den Berkay Sağol’un haberine göre şimdi de İslam dininde kutsal kabul edilen ve 12 Ocak’ta başlayan üç aylarda “hadis-i şerif” etkinlikleri düzenleyecek olan Hadis Halkaları Platformu’nun internet sitesine çocuklar, gençler ve yetişkinler olmak üzere üç farklı seviyede kitapçıklar halinde hadisler konuldu.
Evler, okul kantinleri, camiler, kampüsler ile fabrika mescitleri
Söz konusu sitede hadis halkalarının en az 4 hafta sürecek şekilde planlandığı ve üç ayların sonuna kadar sürdürülmesinin hedeflendiği belirtildi. Bir grupta en az 2 en fazla 7 kişinin bulunması şartını taşıyan okuma grupları evler, okul kantinleri, camiler, kampüsler ile fabrika mescitleri gibi yerlerde oluşturulabilecek. Öte yandan platformun internet sitesinde şimdiye kadar 3 bin 300’den fazla kişinin katılımıyla 650 hadis halkası kurulduğunun bilgisi de yer aldı.
Platforma yer alan vakıf ve dernekler
Geçen yıl kurulan ve faaliyet gösteren platformun içinde Anadolu Gençlik Derneği, Anadolu Öğrenci Birliği, Ensar Vakfı, Genç İHH, Genç Memur-Sen, Hayrat Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Mostar Gençlik, ÖNDER, Özgür-Der, Peygamber Sevdalıları, Siyer Vakfı, TÜGVA, Uluslararası Genç Derneği, Yavuz Sultan Selim Gençlik Derneği bulunuyor. Platformun için yer alan “Peygamber Sevdalıları Vakfı”nın Hizbullah’a yakınlığı ise tartışılıyor.
‘MEB dinselleştirme hamlelerini sürdürüyor’
Eğitim dışı unsurların öğrencilerle bu kadar yakından iletişim kurmalarının oldukça problemli bir durum olduğunu belirten Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Barış Uluocak, “ÇEDES projesiyle beraber dernekler, vakıflar ve tarikatlarla yapılan protokoller nedeniyle okullarda birçok etkinlik yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı okullara yazılar göndererek bu etkinliklerin önünü açıyor ve dinselleştirme hamlelerini sürdürüyor. Anlaşılan tüm bunlar yetersiz görülüyor ki şimdi yeni bir yeni bir kampanya ile okullarda faaliyetlerini yoğunlaştırarak sürdürüyorlar” dedi.
‘Eğitim kamusal bir hizmettir ve hiçbir kurum ve kuruluşa devredilemez’
“Okullarda eğitimle alakası olmayan derneklerin, vakıfların yeri olmamalı” diye konuşan Uluocak son olarak şunları aktardı:
“Hem pedagojik açıdan hem de laik bilimsel eğitimin tahribatı açısından ciddi sıkıntılı bir durum. Yasal olarak derneklerin ve vakıfların eğitim dışı unsurlar olarak okullarda olması yönetmeliklere aykırı. Eğitim kamusal bir hizmettir ve hiçbir kurum ve kuruluşa devredilemez. Ayrıca okullarda bu kadar kolay yer bulmaları, öğrencilerle bu kadar yakından iletişim kurmaları oldukça problemli bir durum. Okullarda bu tip faaliyetler söz konusu olduğunda mutlaka öğrencilerin ve velilerin sendikalara ulaşarak durumu bildirmesi gerekiyor.”