İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Farklılıklarımızı ortaklaştıracağız, birliğimizi güçlendireceğiz ve asimilasyon politikalarına karşı birlikte mücadele edeceğiz.

 

Farklılıklarımızı ortaklaştıracağız, birliğimizi güçlendireceğiz ve asimilasyon politikalarına karşı birlikte mücadele edeceğiz.

Almanya’da 10 Aralık 2020 tarihinde Kamu Tüzel Kişilik statüsünü elde etmemizin altında tam da bu doğrultuda verilen mücadelenin sonucunda başarılmıştır.

AABK bağımsız bir inanç kurumudur, Aleviler de bir inanç toplumudur.

AABK aynı zamanda diğer sivil toplum kuruluşları gibi doğaya, çevreye, canlılara ve evrensel değerlere karşı duyarlıdır.

Duyarlılığını ve hassasiyetlerini siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda yürütülen demokrasi mücadelesinde kendi adına düşen payı ve sorumluluğu yerine getirmeyi onurlu bir görev olarak algılar.

Bağımsız çizgisine her koşulda sahip çıkan AABK; hiçbir siyasi güce, gruba, topluma bağlı kalmaksızın kendi ilkeleri ve Aleviliğin evrensel öğretileri doğrultusunda, doğrudan haklıdan ve mazlumdan yana tutum alır. Bu duruşunu Pir Sultan Abdalca, Hace Bektaşi Velice, Kul Himmetçe, Nesimice, Hallancı Mansurca, Hüseyince, Zeynepçe ve Fatıma Anaca ortaya koyar ve düşüncesini kamuoyuyla paylaşır.

İşte tam bu nedenle AABK; haksızlık kimden gelirse gelsin, zalimlerin karşısında, mazlumların tarafındadır.

AABK’yı Avrupa’da güçlü kılan, örgütsel yapımızın çoğulcu, katılımcı, demokratik, insan merkezli olmasıdır. Aleviliğin tüm süreklerini bu kadim yolda bir arada tutması ve böylece Avrupa’da yaşayan tüm Alevilerin tek ve meşru çatı örgütü olma özelliğine sahiptir. Bizim için aslolan, örgütsel bağımsız yapımızı göz bebeğimiz gibi koruyup, örgütlü birliğimizi, gücümüzü, kazanımlarımızı, inancımızı yaşatmak ve korumaktır. Bizler hak mücadelesini; bütün farklılıklarımızı zenginliğe, zenginliğimizi ise örgütsel güce dönüştürerek veriyoruz. AABK’nın farkı buradadır.

Çokluk içinde ortak paydalarda tek bir vücut olmaktır. AABK bu bağımsız, demokratik, katılımcı ve çoğulcu örgütsel yapısından asla taviz vermez. Bu bağlamda Alevilerin hak ve yaşam mücadelesinde her Aleviye kapısı açıktır.

AABK içerisinde Türk, Kürt, Arap, Zaza, Balkan ve daha farklı milliyetlerden, Aleviliği İslam içi- İslam dışı gibi farklı yorumlayanlardan, doğulu batılı, her türlü farklı siyasi tercihi olan canlarımız vardır. Bu farklılıkların hiç biri ayrışmamızı, bir birimizi ötekileştirmemizi, bir birimizi dışlamamızı gerektiren bir sebep veya gerekçe değildir.

Yeterki yapılan eylemler, söylemler, davranışlar, tepkiler Türk- İslam resmi ideolojisine, AKP/MHP faşist ve gerici unsurların emellerine, politikalarına ve amaçlarına ulaşmalarında hizmet etmesin. Yoksa gerisi bizim için teferruattır.

Dünya tarihinde tüm dinler, inançlar kendi tarihini ve kimliğini farklılıklardan beslenerek şekillendirmiştir. Yani sadece Alevilerde düşünce ve uygulama farkı yoktur.

Farklılılarımızdan doğan görüş ve düşüncelerimiz dünde vardı, bugün de var ve yarın da olacaktır. Ama Aleviliğin olmazsa olmazı vardır; bu yolun evrensel öğretileri bizi insan, doğa ve Hak merkezli yolda, dört kapı, kırk makam ile “El ele el Hakka” düsturuyla İnsan-i Kamil olmaya davet eder. İkrar verip yola giren taliplerin, edep erkan içinde, öğretimize ve erkanımızın kurallarına yakışır, ikrarına bağlı “Yol bir Sürek Binbir” şiarıyla sürdürmektir. Varlılığımız devam ettikçe, bu farklılıklarımızda devam edeceği gerçeğini unutmadan ve “bir olan yolumuzun” çoğulcu yapısının düsturu olan “bin bir sürekleri” ile yaşamak ve mücadele etmek zorundayız.

Aleviliği tek tipleştirmek, bir sürek üzerinden homojenleştirmek ya da Aleviliği bir kalıbın içine koyarak dondurmak ancak Aleviliği gericileştirir, tekçileştir. Aleviliği öldürür.

AABK, Aleviliği yeniden tarif etmek, yeni bir Alevilik icat etmek ve şekillendirmek gibi bir misyonu ve amacı yoktur.

Bizim tek bir görevimiz ve yola hizmet anlayışımız vardır; Aleviliğin otantik yapısının özünü korumakla birlikte, göç, kentleşme ve modernite ile gelen erkanlarımızdaki “değişimlerin”, “dönüşümlerin” zamana uygun hale reformunu sağlamaktır. Yolun özü ve erkanlarımızın koruyarak, çağımızın gerisinde kalmamaya çaba sarfetmek olmalıdır.

Aleviliğin inançsal ritüelleri olan Cem, Hakka yürüme, Nikah, Musahiplik gibi erkanlarımızı asimilasyoncu saldırı politikalarından korumaktır.

Yukarıda belirtilen erkanlarımızın dışında yürütülen her türlü ibadet şekli bize ait değildir. Cübbe giyen, kafasına sarık takan, Allahu Ekber diyerek tekbir getiren ve namaz kılmak isteyenlerin ait olduğu yer cami’dir ve oraya gitmeleri en doğru olanıdır.

Şimdi de gerek içerde, gerekse dışarda kimi odaklar Alevi kavramının kendisi ve değerleri ile oynamaktadır. Alevi kavramının önüne arkasına “islam”, “şii” ve “caferi”, “devrimci”,”ilerici”, “demokratik”, “Türk”, “Kürt” ve “Arap” gibi ekler koyarak, Aleviliğin içinde var olan tüm sürekleri, değerleri, kimlikleri ve öğretileri ayrıştırmak ve bölmeye hizmet ediyor. Bunların hepsinin hesaplı ve kasıtlı olduğunu düşünüyoruz.

Alevilik Aleviliktir, Aleviliği bilen onun içindeki unsurların birini öne çıkarmak suretiyle bölmeye ve asimile etmeye çalışanlara taviz vermez. Aleviliği inançsal, etnik ve coğrafi olarak tek tipleştirme çabalarını engellemek gibi tarihsel görevlerimiz ve sorumluluklarımız vardır.

Bir şeyin daha bilinmesinde fayda var: Aleviliği kendi meşreblerine göre uydurmaya çalışan bu odakların bizim nazarımızda toplumsal karşılığıda yoktur.

Geleneksel Alevi tarihi: direnme, mücadele, dayanışma, hümanist, birlik ve bütünlüğü yaratma ve heterodoks anlayışına sahip bir tarihtir. Bu tarih asla ihaneti, düşkünlüğü, yoldan çıkarmaları kabul etmeyen bir tarihtir.

Alevi mirasının bize bıraktığı değerler ve öğretiler arasında, “Hak Muhammet Ali sevgisi” 12 İmam Kültü, Enel Hak ve Vahdeti Vücut anlayışı, Dört Kapı Kırk Makam ile İnsani Kamil olmaya giden yolu, “Ele ele ele Hakka” düsturuyla “Talip, Rehber, Pir ve Mürşid’in yoldaki yolculuğun yolcuları olduğunu biliyoruz. Kerbela’ların acısı ile tutulan Matem orucunun, dayanışma ve paylaşım için tutulan Hızır orucunu, Kerbela’nın direnci Şah Hüseyin ile Kerbela’nın dili Zeynebi unutmuyoruz. Yedi ulu ozanlarımız gibi, sayıları 300’ü aşan nice aşık, ozan ve zakirin bu yoldaki hizmetini, katkısını ve varlığını sahipleniyoruz. Baba İshakların, Pir Sultan Abdalların direncini, Şeyh Bedrettinlerin paylaşımcılığını, Hünkar Hace Bektaş Velilerin gösterdiği ilim ve hümanizm yolundan ayrılmayacağımıza ikrar verdik. Biz bu yolda Pir Ana/Dede, Baba, Çelebi, Talip Mürşit, Ocaklarımız, Dergahlarımız ile kurduğumuz güçlü sevgi ve gönül bağlarımız ve Alevilik anlayışımız ile buradayız, birlikteyiz ve görünürdeyiz diyoruz.

Zor bir dönemden, acımasız bir dünya düzeninden geçiyoruz.

Aleviler kendi tarihlerini, yaşadıklarını konuşacaklar, muhabbet edecekler. Gerçeklerle buluşarak, geleceklerine sahip çıkacaklar. Ama bu süreci çok iyi yönetmeleri gerekiyor. Aksi takdirde tarihin yaşanmış acılarına bir yenisini daha maalesef eklerler.

Bugün AKP/MHP fasit ve gerici iktidarın acımasız saldırılarıyla karşı karşıyayız. Bugün yapılması gereken ilk görev bu faşizmi geriletmek, durdurmak ve püskürtmektir. Aksi halde sağlıklı bir düşünsel tartışma olanağı ve ortamı sağlamak imkansızdır.

Aleviler dağılır, paramparça olurlarsa sadece Aleviler değil, demokrasi mücadelesi veren herkes bundan zarar görür. İşte tam da AKP/MHP faşizminin de istediği budur. Buna fırsat vermemeliyiz.

Aleviliğe yönelik gerek içte gerekse dışardaki hiç bir güç ve odak bizi yolumuzdan çıkartamayacaktır. Gündemimizi asla değiştirmeyecek, planladığımız gibi yolumuza devam edeceğiz.

30 yıl önce hayal ettiğimiz hedeflerimiz bugün nasıl gerçekleşti ise, bugün hayal edeceğimiz tüm hedeflerimiz de yarın gerçekleşecektir. Yeterki dün olduğu gibi bugün de hep birlikte mücadele etmeye devam edelim.

30 yıllık mücadelemiz sonucunda elde ettiğimiz Kamu Tüzel Kişilik statüsü ile birlikte yeni bir dönem başlamıştır. Kurumlaşma adına çalışma ve faaliyet alanlarımız genişlemiştir. Yeni hedef ve vizyonlar ortaya çıkmıştır. Toplumumuza, üyelerimize dokunacağımız yeni projelerle kamuoyunun karşısına çıkacağımız bir dönem başlıyor. Artık kendimize ait çocuk yuvaları, yaşlı bakım evleri, öğrenci yardım kursları, üyelerimize ihtiyaç olması halinde hizmet vermek, hastane, üniversite gibi kamusal alanda hangi tür hizmet veriliyorsa hepsini yapabilme hakkına kavuştuk. Vizyonumuz, hedefimiz ve misyonumuzun büyümesiyle birlikte, sorumluluklarımız da bir o kadar arttı.

Cemevlerimizi canlarımızın her türlü ihtiyacına cevap verebilecek birer eğitim ve hizmet merkezi konumuna kavuşturmak en büyük hedefimizdir. Önümüzdeki yıllarda bahsettiğimiz tüm hedef ve projelerimizi hayata geçirebilmek amacıyla tüm gücümüzle çalışacağız.

Bu dileklerimiz ile tüm yönetici ve üye canlarımızdan özellikle rica ediyoruz. Sosyal medyayı çirkince kullanan üç beş kişinin yarattığı sanal gündemlere, gerçek gündemlerimlerimizi feda etmeyelim. Bize yakışan yola hizmettir. Sanal ortamda birilerine laf yetiştirmek Alevilik için yola hizmet değildir. Hiç bir toplumsal karşılığı olmayan kişileri ve çevreleri meşrulaştırmaktır.

Sanal ortamda birilerine laf yetiştirmek yerine, cemevlerimizdeki üyelerimize, henüz derneklere üye olmayan canlarımıza hizmet ve muhabbet yetiştirmeliyiz.

Pandemi sürecini atlatır atlatmaz canlarımızı, dostlarımızı bu amaçla yapacağımız etkinliklerimize, yolumuza ve Aleviler için verdiğimiz hizmete davet ediyor, güzel çalışmalarda buluşmanın heyecanı ile saygılarımı sunuyorum.

Aşk ile…  Hüseyin Mat

AABK GENEL BAŞKANI

 

Mission News Theme by Compete Themes.