İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi 30’uncu yılını kutlayacak

İngiltere’de yaşayan Alevilerin dili, gözü, kulağı olarak bilinen İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM- Cemevi) bu yıl 30’uncu kuruluş yılını kutluyor.

Londra’da Türkiye kökenli nüfusun yoğun yaşadığı Wood Green semtindeki Dominion Centre’da 9 Aralık’ta 30’uncu yıla özel bir etkinlik düzenlenecek. Gecede kuruluşun dikkat çeken başarıları kutlanacak, hikâyeler, hatıralar ve 30 yıl boyunca yapılan hizmet ve kültürel zenginleştirmeye vurgu yapılacak. Etkinlik İAKM- Cemevi sosyal medya platformlarında Ruhi Karadağ yönetiminde canlı olarak yayınlanacak. İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İbrahim Has “İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve cemevi olarak kuruluşumuzun 30. yılını coşkuyla gururla, onurla ve umutla kutluyoruz” dedi.

YIL BOYUNCA ETKİNLİK YAPILACAK

1993’te Londra’da, Alevi kurumsallaşmasının ilk temellerini atan cemevinin, 30 yıl süresince Alevi toplumuna ve Türkiyeli topluma kendi inançları, kültür, sanat, sosyal alanlarda pek çok hizmette öncülük ettiğini vurgulayan Has “Bunun sonucu olarak cemevimiz Britanya, Avrupa ve dünyada, gururla bizi temsil eden gözbebeğimiz olan kurumlardan biridir” diye konuştu. Ayrıca, İngiltere Alevi Kültür Merkezi, yıl boyunca kültür, sanat edebiyat etkinlikleriyle, 30 yıllık çalışmaların verdiği birikimle, kadın, genç, çocuk ve yetişkinlere ilişkin çok sayıda organizasyona imza atacak. Dominon Centre’daki buluşmanın sanat yönetmenliğini eğitimini Almanya’da tamamlayan tiyatro oyuncusu ve eğitimci Necati Şahin yapacak. Şahin 1985 yılında Köln Arkadaş Tiyatrosu’nu kurdu. Tiyatronun kuruluşundan itibaren toplam 13 yıl Genel Sanat Yönetmenliği’ni, oyunculuğunu, rejisörlüğünü, oyun yazarlığını yaptı.

TÜRKÇE ALMANCA SAHNEYE TAŞIDI

Fuzuli, Nizami, Nesin, Mungan, Brecht, Goethe, Nazım, Neruda, Kafka, Lorca gibi değerlerin eserlerini Türkçe-Almanca olarak sahneye taşıdı. Alevi tarihi ve dramını anlatan, ‘Bin Yılın Türküsü’nü Köln Arena 2001’de gerçekleştirdi. Dünya Kadın Hareketi’nin destanı olan ‘Kadının Türküsü’nü Oberhausen Arena’da 2006’da sahneye koydu. Dünya Katliamlar Tarihi ve Ağıtları’nı anlatan ‘Ağıttan Umuda’ Köln Arena 2008’de sergilendi. Anadolu Hümanizması ile Fransa Rönesans Hareketi Yoldaşlığını işleyen ‘Aşk Ola’yı Strasburg Arena’da 2010’da sanat sahnesine koydu. 28 Eylül 2019 tarihinde Köln Arena’da “Yol bir, Sürek Binbir- Barış Senfonisi’nin metin yazarı, senaristi, genel sanat yönetmeni oldu. Bu alanda ulaşılması zor olan sanat zirvesine ulaştı. Ayrıca bu etkinlik Guiness rekorlar kitabına girdi.

Mission News Theme by Compete Themes.