Avrupa Alevi Çalıştayı ‘nda Sesim TV’ye konuşan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İbrahim Has, “Umarım bir gün memleketimizde de diğer insanlar gibi eşit yurttaşlık bağlamında laik ve demokratik bir ülkede Alevi toplumu da insanca yaşama olanaklarına kavuşur” dedi.
21-22 Eylül 2024 tarihlerinde Fransa’nın Strasbourg kentinde gerçekleşen Avrupa Alevi Çalıştayı, Avrupa ve Türkiye’den geniş bir katılımla tamamlandı.
Çalıştay’a Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’na (AABK) bağlı Alevi kurum yöneticileri, inanç önderleri, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği (AAKB), Avrupa Alevi Gençler Birliği (AAGB), AABK İnanç, Yol – Erkân Kurulu, Ocak, Sürek ve topluluk temsilcileri, medya temsilcileri, sanatçılar ve akademisyenler katılım sağladı. Ayrıca, Türkiye’den Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Türkiye Alevi Federasyonu (TAF) ve Kıbrıs Alevi Kültür Merkezi başkanları da çalıştayda hazır bulundu. . Öte yandan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu tarafından Strazburg’ta açılan Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Temsilciliği bürosu da açıldı
Çalıştaya katılan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İbrahim Has, Sesim TV’ye açıklamalarda bulundu. Has, “Bütün ülkelerdeki Alevilerin tanınmasına, bilinmesine ve taleplerimizin kabul edilmesini hedefliyoruz. Bu açıdan Diploması Ofisi bir buluşma ve hareket noktası olacaktır.” dedi.
İngiltere’de yaptıkları çalışmalar hakkında da konuşan Has, şunları paylaştı:
“Biz sadece inanç kurumu değiliz aynı zamanda eğitim, sosyal ve toplumun gerekirse siyasal ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışan ve kültür-sanata önem veren kurumuz. Aleviler bin yıldan beri kendilerini kültür sanat ve edebiyatla var etmişlerdir. Kültür-sanat Alevi inancının olmazsa olmazıdır. Çocuklarımızın bulundukları ülkedeki kültürler arası sıkışmalarını önlemek için bir kimlik kazandırmamız gerekiyor bu da eğitimle olur. 25’ten fazla alanda 350’den fazla öğrenciye kurs veriyoruz. Bağlama, semah, dans, bale, matematik, fizik gibi pek çok alanda eğitim veriyoruz. 5 bin civarında üyemiz var. Alevi toplumunu bir arada tutmayı, kurumsal bir çatı altında tutmayı başardığımız için mutluyuz.”
Aleviliğin bir inanç olarak tanınması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Has, “Britanya’da hem siyasal anlamda hem de yerel ve ulusal hükümetler nezdinde kabul edilmemizi, okullarda Aleviliğin diğer inançların yanında kendine özgür bir inanç olarak okutulmasını sağladı. Ülkenin yasaları tarafından senin bir kimlik olarak kabul edilmek insanlara psikolojik olarak bir özgüven getirdi. Umarım bir gün memleketimizde de diğer insanlar gibi eşit yurttaşlık bağlamında laik ve demokratik bir ülkede Alevi toplumu da insanca yaşama olanaklarına kavuşur.” şeklinde konuştu.