İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Reşadiye Vakfı’ndan büyük proje: Reşadiyeliler Afet ve Yaşam Merkezi-VİDEO

Reşadiye Kültür ve Eğitim Vakfı İstanbul’da açılış düzenledi. Düzenlenen açılışta Reşadiyeliler Afet ve Yaşam Merkezi projesi de tanıtıldı.

Haberin Videosu

https://www.youtube.com/watch?v=mO_7xg1BK14&feature=youtu.be

Reşadiye Kültür ve Dayanışma Derneği 1989 yılında İstanbul’da kuruldu. Birçok faaliyet yapan dernek artık yetersiz kalınca aynı yönetim Reşadiye Kültür ve Eğitim Vakfı’nı kurdu. 2000 yılında kurulan vakıf Reşadiye Kültür ve Dayanışma Derneği ile paralel ve birlikte çalışan bir kuruluş. Vakfın amacı Reşadiye’den İstanbul’a göç eden insanların sosyal dayanışmasını sağlamak ve Reşadiyeli öğrencilere burs vermek.

Reşadiye Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı İbrahim Kurt, Reşadiye Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 1989 yılından bu yana yaptığı hizmetleri şöyle sıraladı:

REŞADİYE KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ’NİN HİZMETLERİ

“İlk olarak Reşadiye’ye bir gasilhane morg yaptı. Bir de cenaze arabası aldı. O günlerde cenazeler salla gidiyordu. Bizim aracımızdan sonra cenazeler artık mezarlığa araçla nakledilmeye başlandı.

1993 yılında çevre kirliliği konusunda Reşadiye’deki sosyoekonomik hayatı ilgilendiren bir panel yaptık.

1994 yılında İstanbul’dan fotoğraf sanatçısı Eren Çalıkoğlu ile giderek Reşadiye’nin turistik fotoğraflarını çektik.

Yine 1994 senesinde bir sağlık taraması yaptık. Reşadiye’nin tüm köylerini kapsayan sağlık taramasında 200 taneye yakın çocuğumuzu da sünnet ettirdik ve giydirdik.

1996 yılında İstanbul’da bir müzik şöleni yaptık. Amacı Reşadiye’ye dört yıllık hayvan ve insan sağlığına dönük fakülte almak ve onu kutlamaktı. Programı birkaç ay önceden yapmıştık fakat o dönemin rektörü Mümtaz Topbaş Reşadiye’ye bu dört yıllık fakülteyi vermedi. O nedenle de müzik şöleni sadece müzik şöleni olarak kaldı insanların hafızasında. Esasında bizim amacımız fakülteyi kutlamaktı.

1997 yılında Türkiye Gazetesi başyazarı Ayhan Songar’ı götürerek Reşadiye’deki tarikat çılgınlığını anlatması, ülkeye sahip çıkmak için tarikata ihtiyaç olmadığını, bizim ülkemizin yasalarının bu hayat için yeterli olduğunu anlatmak üzere bir konferans verdirdik.

Yine 1997 yılında Reşadiye’ye 1o bine yakın fidan diktik.

2002 yılında bir yoğun bakım ünitesi yaptık. Daha sonra Reşadiye’de huzur evi yapmak üzere bir arsa aldık. Bu arsayla alakalı bir takım proje çalışmalarını Amerika’dan mimar getirerek çizdirdik fakat o projemizi hayata geçiremedik.

En son 2008 yılında da Reşadiye Belediyesi’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla da ilk defa ilçe bazında Cumhuriyet balosunu biz yaptık İstanbul’da. Merter’de Greenpark Otel’de yaptık baloyu.”

REŞADİYELİLER AFET VE YAŞAM MERKEZİ

Yaklaşık 10 yıldır hiçbir şey yapmadıklarını söyleyen Kurt, şimdiki hedeflerinin tüm Reşadiyelileri kapsayacak bir adet toplanma merkezi ya da afet yaşam merkezi yapmak olduğunu kaydetti. Kurt, İstanbul’da oluşturmayı planladıkları Reşadiyeliler Afet ve Yaşam Merkezi projesini ise şöyle anlattı:

“Bu afet yaşam merkezinde Reşadiye derneklerine ait ayrı ayrı depolar bulunacak. Her dernek bu deposunda kendi çadırını, battaniyesini, yaşam malzemesini bulunduracak ve anahtarı kendinde olacak. Bu yaşam merkezinde bir eğitim merkezi olacak. Reşadiyeli her derneğin kuracağı AKUT’a eğitim verecek. Burada aynı zamanda yönetim ofisleri, mutfak, yemekhane, dinlenme bölümü, çadırlar ve tuvaletler olacak. Bu yaşam merkezi afet olmadığı zamanlarda yine Reşadiyelilerin kır düğünleri yapabilecekleri, kır bahçesi, piknik alanı gibi kullanabilecekleri sosyal yaşam merkezleri olacak. Afet olduğu zaman da orada yaşamaya başlayacak. Bunun için de sistemi şöyle düşünüyoruz; büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi, Reşadiye Kültür ve Eğitim Vakfı, Reşadiye Kültür ve Dayanışma Derneği arasında yapılan bir protokolle Reşadiye Afet Komisyonu oluşturarak Reşadiye AKUT’unu kuracağız. Reşadiye AKUT’u bölgedeki köy derneklerinin oluşturabileceği örneğin 5’er kişilik ekiplerden oluşacak. Bunun tamamı Reşadiye AKUT olacak.

Örneğin Reşadiye’nin Döllük köyü var. Döllük köyünün derneğinden 5 kişiyi Reşadiye AKUT’u olarak eğitiyoruz. Bir afet anında o 5 kişilik ekip Döllük köylülerini takip ediyor. Dolayısıyla burada gördüğümüz her köy kendi insanını takip edip kontrol altına alırsa o zaman bütün Reşadiyeliler bu alana taşınmış oluyor, bu alanda her türlü imkanı zaten hazır. Biz bunu Reşadiye olarak geliştirdik ama istiyoruz ki bu Tokat olsun, Türkiye olsun, bütün örgütlü toplum kendilerine sahip çıksın istiyoruz.”

Kurt, bu proje için önce Reşadiye’yi organize edeceklerini ardından da Tokat’ın diğer ilçeleriyle görüşeceklerini aktardı.

Reşadiye Kültür ve Eğitim Vakfı’nın açılışında Cumhuriyetin 96. Yılı ve 10 Kasım dolayısıyla Atatürk gravür resim sergisi de yer aldı. Cemal Akyıldız’ın çizdiği gravürler arasında Atatürk’ün hayatında etkili olan binaların çizimleri de bulunuyor.

İbrahim Kurt’un hazırlamış olduğu Nutuk ve Atatürk’ün yaşam Kronolojisi adlı kitap da açılışta yer aldı.

Mahbip DİLEK/İSTANBUL

Mission News Theme by Compete Themes.