Türkiye’de Alevi inancının hala yok sayıldığına ve cemevlerinin kaçak durumda olduğuna dikkat çeken İngiltere Alevi Kültür Merkezi Cemevi Başkanı Kadir Yörük, “Bizi İngiltere’de hükümet yasal olarak tanıyor ve İngiltere Parlemantosu’nda Alevi sekretaryamız var” dedi.
Haberin Videosu
https://www.youtube.com/watch?v=LCz5DkzQ_n4&feature=youtu.be
İngiltere Alevi Kültür Merkezi Cemevi Başkanı Kadir Yörük yaptıkları çalışmalara ve Alevi sorunlarına ilişkin Anadolu’nun Sesi Tokat Gazetesi’ne konuştu.
İngiltere’de 1993 yıllarında cemevi olmadığından cenazelerini camiye götürmek zorunda kaldıklarını belirten Yörük, “Camidekilerin ‘camiye gelmiyorsunuz ama cenazelerinizi camiye getiriyorsunuz’ diyerek kendilerine tepki gösterdiklerini söyledi. İngiltere’ye gelen Alevi Yurttaşların Boston bölgesinde 1993’te küçücük bir odayı cemevi olarak kullandıklarını dile getiren Yörük, bugün inançlarını ve ibadetlerini sürdürdükleri İngiltere Alevi Kültür Merkezi Cemevini iki yıl önce tüm canların katkıları ve çabaları ile yaptıklarını ifade etti.
Cemevinin içinde öğrencilerin eğitimi için yaklaşık 10 derslik, cem salonu, misafirhane bulunuyor.
“TÜRKİYE’DE CEMEVLERİMİZ HALA YASAL DEĞİL”
Türkiye’deki gündemi yakından takip ettiklerini söyleyen Yörük, “Biz burada Alevi toplumunu temsil ediyorsak Türkiye’deki gündemi de takip etmek zorundayız. Türkiye’de halen bizim cemevlerimiz yasal değil. Yani kaçak durumda. Türkiye’de şu anda Recep Tayyip Erdoğan geçmiş dönemdeki gibi istese dozeri çeker Karacahmet’te olduğu gibi yıktırabilir. Bizi İngiltere’de hükümet yasal olarak tanıyor. Bizim İngiltere Parlemantosu’nda Alevi sekretaryası var” diye konuştu.
Aleviler olarak geçmişte yaşadıkları Sivas, Çorum ve Maraş gibi katliamların yıl dönümlerinde İngiltere Parlamentosu’nda izin alarak anmalar gerçekleştirip semahlar döndüklerini belirten Yörük, cemevinde yaptıkları çalışmaları ilişkin de şunları söyledi:
“Burada 400’ün üzerinde öğrencimiz var. Devlet okullarına gidiyorlar okuldan sonra akşamları gelip burada matematik, Türkçe, İngilizce kursları, bağlama, semah, folklor ve Alevilik dersleri veriyoruz. 15 tane hizmet veren öğretmenimiz var. Bu yıl eğitime daha çok önem veriyoruz ve eğitimi daha da güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu da sadece yönetimdeki arkadaşlarımız ve çevredeki canlarımızın yardımı ile oluyor.”
“GENÇLER BİZİM GELECEĞİMİZ İSE SORUNLARINI ÇÖZMELİYİZ”
İngiltere’de yaşayan Alevi gençlerinin bazı sorunlarının olduğunu dile getiren Yörük, “Biz 35 yıldır buradayız. Bazı gençlerin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Kahvaltı günleri düzenliyoruz. Amaç tabi sadece kahvaltı değil. Kahvaltıda bir araya gelerek birlik beraberliği ve dayanışmayı sağlamak. Çocuklarımızın cemevlerine gelmesini sağlıyoruz burayı kendi evleri gibi görüyorlar. Gençlerimiz bizim geleceğimiz ise gençlerimizin sorunlarına eğilmeliyiz. Zaman zaman eğilemiyoruz ama eğilip çözmek zorundayız” şeklinde konuştu.
“BURADA EŞİT YURTTAŞLIK VAR”
Alevi yurttaşlar olarak İngiltere’de eşit haklara sahip olduklarını aktaran Yörük, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bizler buraya şu düşünce ile geldik. ‘Gidelim İngiltere’ye bir sermaye biriktirelim tekrar Türkiye’ye dönelim’. Ama buraya geldik bizim ülkeden çok iyi. Sosyal yardımları var. Kim olursan olsun bir İngiliz vatandaşı ile aynı haklara sahipsin. Eşit yurttaşlık var. Yani Türkiye’de bulamadığımız şeyler burada. Burada milletvekili de aynı kuyrukta bekliyor siz de aynı kuyrukta bekliyorsunuz. Aynı şartlara sahipsiniz. Bizim ülkede aynı değil. Bu nedenle baktık ki burası Türkiye’den daha iyi ‘niye gidelim’ dedik. Ve gençlerimiz burada okudular doktor, mimar, bilgisayar mühendisi ve öğretmen oldular. Benim 5 çocuğum var ve en üst düzeyde eğitimini aldılar. Türkiye’de olsaydı çocuğumun kimliğine bakarlardı adı Ali’dir diye belki üniversiteye almazlardı.”
Mahbip DİLEK/İNGİLTERE