ÇIĞLIK SANAT EVİNDEN ACI DOLU HAYKIRIŞ !…
Avcılarda Pir SULTAN OYUNU Sahne bulamıyor.
Uzun yıllardır Avcılar ve çevresinde gençlerimize, çocuklarımıza tiyatroyu ve sanatsal eğitimler veren Çığlık Sanat Evi Bu günlerde yerel yönetimlerle yaşadığı sıkıntılardan dolayı faaliyetlerini durdurma aşamasına gelmiş. Sanat Evininjn kurucusu ve hocası Cemal Uçarman ile hem avcıları hemde sanat faaliyetleri ve sanat evinin neden kapatıldığı hakkında sohbet ettik.
Cemal Uçarman kimdir?
Cemal Uçarman 30 yıldır profesyonel olarak Sanatla uğraşıyorum. Sokak Tiyatrosu ile başladım. 24 yıldırda ilçemizde Çığlık Sanat Evi olarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Sanat Evini açtığımız ilk zamanlarda defalarca polis tarafından kapatıldık, baskılara rağmen yılmadık, sanatsal faaliyetleri emekçi halka ulaştırmak, yeni yetişen gençlerimizi ve çocuklarımızı sanatla kaynaştırmak için bu günlere kadar mücadele ettik.
Sanatın toplumdaki konumu
Sanat toplumların ve insanlığın acılarını, neşelerini, isyanlarını ifade edebilecekleri geçmişi bugüne , bugünü gelecek tarihlere taşıyan en etkili ifade edebilecekleri en kalıcı uğraşılardır.
Çığlık Sanat Evi ve Cemal Uçarman’ın sosyal çalışmaları
Çığlık Sanat Evi ve şahsım adına İlçemizdeki Atatürk Evi’nde Sanat Yağmuru Festivali yaptık. Heykeltraşlar, yazarlar, Ressamlar, Karikatüristler, Kuklacılar, ve tiyatro dalında yurt içi ve yurt dışından 150 Sanatçı ve hocamızın eserlerini halkımızla buluşturduk. çok şahane bir festival olmuştu. ayrıca, dernekler, federasyonlar ve sivil toplum örgütlerinin etkinlikleri için oyunlar, skeçler gibi metinler hazırlıyoruz.Buradan yetişen gençlerimizde buradan aldıkları eğitimle sanatsal faaliyetlerine devam ediyorlar. bunlarda bizim için övünç kaynağı
Bürokraside Müdürlerin İşletmecilerin insiyatifindeyiz.
Siyasi partilerin iktidar yada muhalefet ayırmaksızın sanata dair tutarlı bir çalışması yok. Seçiöm sürecinde tüm partiler sanat ve sanatçı için projeler üretir. iş icraata gelince durum içler acısı , tüm projeler rafa kalkar, tüm verilen vaatler unutulur. Sanat ve Sanatçı yok sayılır. bakın belediye meclis üyelerinde Sanatçı yoktur, parti çalışmalarında sanat adına belirlenmiş bir proğram yoktur. Hala değerli sanatçılarımız belediyelerin Taşeron firmalarında yıl içinde en kısa dönem çalışan emekçilerdir.Kültür merkezi yada sanat icra edilecek salonlar birer şirket binası gibidir. sanat adına kullanılacak figürler yok denecek kadar azdır. Belediyelerden sahne talep ettiğimizde 4 ay gibi ileri tarihlere kadar doluluk oranı ile karşılaşıyoruz. sergilenecek oyunlar için bile farklı tutarsız anlayışlarla karşılaşıyoruz. sanatsal faaliyetler için muhatap bulamıyor, sahne müdürlerinin insiyatifi ve anlayışı ile engellenebiliyoruz.
Avcılarda Pir SULTAN OYUNU Sahne bulamıyor.
Çığlık Sanat Okulunun Hazırladığı ”Pir Sultan Abdal ” oyununa yaklaşık 2 yıldır bir sahne bulamıyoruz. Buna rağmen Yıldız Kenter Sahnesinde sıra geces düzenleyip çiğ köfte dağıtılıyor.
https://youtu.be/FX19M3aWqC8?t=18
https://www.youtube.com/watch?v=wWNdoCytnBo