Kenanoğlu, Coronavirüs Tedbirleri Nedeniyle Mağduriyet Yaşayan Vatandaşlara Sağlanan Para Desteğinin Kimleri Kapsayacağını Meclis Gündemine Taşıdı
HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Coronavirüs salgını nedeniyle devletin aldığı önlemler sebebiyle geliri azalan ya da tamamen kesilen ihtiyaç sahibi 2 milyon haneye yapılacak olan 1000’er TL yardımın, işini kaybeden işçilere, işyerini kapatmak zorunda kalan küçük esnafa, yevmiye ile çalışmak zorunda kalan ama iş yapamaz durumda kalanlara yapılıp yapılmayacağına ilişkin yanıtlanması istemiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soru önergesi verdi.
Soru önergesi metni şöyle.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen soruların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, Coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında “Milli Dayanışma Kampanyası” adı altında bir bağış kampanyası başlatıldığını duyurmuştur.
Kampanyanın amacını da şu sözlerle açıklamıştır:
“Amacımız yevmiye ile geçimini sürdüren kesimler başta olmak üzere alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır.”
İhtiyaç sahibi 2 milyon haneye 1000’er TL yardım yapılacağı açıklanmıştır.
Bu yardımların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü üzerinden dağıtılacağı belirtilmiştir.
Coronavirüs salgını zamanında devletin aldığı önlemler sebebiyle geliri azalan ya da tamamen kesilen kişilere yardımcı olunacağı söylenmiştir.
Ancak, Bakanlığınız tarafından organize edileceği söylenen bu yardım kampanyasının aslında salgın öncesinde de ihtiyaç sahibi ailelere ayni ve nakdi olarak yapıldığı bilinmektedir.
24 Mart günü bir açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanının tensipleriyle, SYDV’lere her ay düzenli olarak aktardığı kaynak tutarını 135 milyon liradan 180 milyon liraya çıkardığını açıklamıştır.
Selçuk, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan SYDV’lere “periyodik pay” kapsamında her ay düzenli olarak kaynak aktarımı yapıldığını söylemiştir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’nun gelirleri; gelir ve kurumlar vergisinin yüzde 2,8’i, trafik para cezalarının yüzde 50’si, RTÜK gelirlerinin yüzde 15’i, bütçeye konulan ödenekler, Kanun ve Kararnamelerle kurulu bulunan veya kurulacak olan fonlardan Bakanlar Kurulu kararıyla %10’a kadar aktarılan gelirler ve her türlü bağışlardan sağlanmaktadır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na bu fondan bir miktar para aktarılıyor. Aynı zamanda işletme ve iştiraklerden elde edilen gelirler ve bağışlar da vakıflara veriliyor.
Ne ilginçtir ki başka ülkeler, coronavirüs salgını ile mücadele ederken halkına para desteği veriyor, ancak, kamu otoritesi IBAN numarası vererek halkımızdan para yardımı talep ediyor.
83 milyonun yıllardır işsizlik fonu, vatandaşın vergileri, sosyal dayanışma fonuna verdiği paraların nerelere ve nasıl kullanıldığı bilinmez iken vatandaşına İBAN veren Sosyal Devlet! aşamasına nasıl geldik anlamakta güçlük çekiyoruz.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2 milyon aileye, sosyal yardım adı altında düzenli aylık nakdi para yardımını yıllardır yaptığı bilinmektedir.
Bu durumda, hali hazırda Bakanlığınız tarafından düzenli olarak yardım fonundan faydalanan 2 milyon aileye tekrar 1000’er lira destek sağlanacağı anlaşılmaktadır.
Bütün bunlara göre;
- Bu yardımdan yararlanacaklar arasında Coronovirüs tedbirleri nedeniyle mağdur olan kaç vatandaş vardır?
- Bu yardımdan yaralanmak için hangi kıstaslar aranmaktadır?
- Bu yardımdan yararlanacaklar arasında Coronovirüs tedbirleri nedeniyle işini kaybeden işçiler var mıdır?
- Bu yardımdan yararlanacaklar arasında Coronovirüs tedbirleri nedeniyle işyerini kapatmak zorunda kalan küçük esnaf var mıdır?
- Bu yardımdan yararlanmak için Bakanlığınıza kaç yeni başvuru olmuştur?
- Coronavirüs salgını zamanında devletin aldığı önlemler sebebiyle geliri azalan ya da tamamen kesilen kişilere yardım yapılacak mıdır? Bunların sayısı ne kadardır?
- Bu yardımdan yararlanacaklar arasında yevmiye ile geçimini sürdüren ancak alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlar var mıdır? Varsa bunların sayısı kaçtır?