Halk İçin Doğal Gıda ve Sağlıklı Beslenme Tüketim Kooperatifi (HalkBesKoop) kuruluşunu tamamlaması ve belli bir birikime ulaşması ile birlikte çalışmalarını kırsal alana kaydırdı.
Haberin Videosu
https://www.youtube.com/watch?v=7uI_tSiqof8&feature=youtu.be
HalkBesKoop kurucu üyelerinden Kazım Pekşen HalkBesKoop’un kurulma aşamalarını, çalışmalarını, kurulma amaçlarını ve ileriye dönük hedeflerini anlattı.
“TEMEL AMACIMIZ ÜRETİCİYİ TOPRAKLA BARIŞTIRMAK”
HalkBesKoop’u kurmaya 5 yıl evvel karar verdiklerini dile getiren Pekşen, HalkBesKoop’un kuruluş fikrini ve amaçlarını şöyle anlattı:
“Doğal ve sağlıklı beslenmenin bir hak olduğunu kabul ediyoruz. Bu nedenle sosyal medyada ve diğer görsel medyada endüstriyel gıdaya yönelik yaşanan sıkıntılara ilişkin bir tüketim kooperatifi kurma fikri gelişti. Ama bunları düşünürken de arada bir üreticilerle görüşmeler, paneller söyleşiler yaptık. Diğer taraftan şehir içerisinde de tüketicileri davet ederek onlara niye böyle bir yola çıktığımızı anlatmaya çalıştık. Uzun bir süreç geçti. Son iki yıl içerisinde de yasal olarak tüzel kimliğimize kavuştuk. Kısaca adı HalkBesKoop olan tüketim kooperatifini kurduk. İşe başlarken iki üç emekli arkadaş olarak başladık. Şu anda 30’un üzerindeyiz ve hemen hemen hepimiz emekliyiz. Deyim yerindeyse emekli harçlıklarımızdan artırdığımız paralarla bunu yapmaya çalıştık. Çünkü tüketim kooperatifi olarak bizim kar gibi bir amacımız yok. Temel amacımız üreticiyi toprakla yeniden barıştırmak, yani köylüyü, çiftçiyi toprağa yeniden yönlendirmek ve mümkün olduğu kadar ata tohumu dediğimiz orijinal tohumlarımızla üretim yapmalarını sağlamak. Bununla ilgili neler yapabileceğimizi tespit etmeye, bu konuda destek sunmaya çalışıyoruz. Son 2 yıldır da İstanbul Beyoğlu Orhan Adli Apaydın sokak 10 numara 3’üncü kattayız. Orada dağıtım yapıyoruz.”
“ORTAK MEKANLARDA TÜKETİCİLERLE YAN YANA GELİYORUZ”
Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen doğal ürünleri HalkBesKoop aracılığı ile halka ulaştırdıklarını kaydeden Pekşen hangi ürünlerin hangi illerden geldiğini ise şöyle sıralıyor:
“Hatay İskenderun’dan, Manisa Akhisar bölgesinden ürün alıyoruz. Aydın’dan incir geliyor, Adıyaman, Antep, Malatya’dan kendi özel ürünleri olan salça, zeytinyağı, sirke, bal, pekmez, kuru dut, çekirdek, kayısı, üzüm gibi ürünler geliyor. Balı Erzincan ve Artvin’den alıyoruz. Fasulye Ovacık kooperatifinden bize geliyor. Ama bu sene Yusufeli’nden de aldık. Hopaçay’a destek olmak için onlardan çay alıyoruz. Bunları yaparken İstanbul genelinde var olan diğer gıda grupları ve kooperatiflerle diyalog halindeyiz. Onlarla ortak toplantılar düzenliyoruz, ortak eylemlikler yapıyoruz. Ortak mekanlarda tüketicilerle yan yana geliyoruz.”
“HÜKÜMET HALLERİ ANONİM ŞİRKETLERE DÖNÜŞTÜRECEK”
Pekşen, “Hal yasası diye bir yasa çıkarılmak isteniyor şu anda. Hükümet halleri anonim şirketlere dönüştürecek. Dolayısıyla da oraların yönetimini birilerine pazarlayacaklar. Burada tüketiciye daha sağlıklı ve daha ucuz ürün gelmesinin önü kesilecek. Buna dair gıda gruplarıyla kooperatifler olarak toplantılar yaptık. İstanbul belediyesiyle bunu paylaştık. İstanbul belediyesinin gıdayla ilgili sorumlu memuruyla görüştük. Çiftçi-Sen’in genel başkanı Abdullah Asyu ile toplantı yaptık. Orada bir karar alındı. İstanbul’da büyük bir depo, bu depo içerisinde bir görevli ve o depoya gelip gidecek olan ürünlerin dağıtımını sağlayabilecek araç ve görevli sağlanacak. Belediyenin de içinde olduğu bir çalışmadan bahsediyorum. Böylece üretici doğrudan ürününü oraya gönderebilecek kooperatifler kanalıyla. Kooperatifler de onların ürünlerini depoya alacak ve böylece tüketiciyle buluşturacağız. Tabi bunu yaparken bizim için çok pahalı olan şey ürünlerin analizi. Topluca ürün alındığında maliyet düşecektir. Toplu taşıma yaptığınız zaman maliyet düşecektir, işçilik payı düşecektir. Dolayısıyla tüketiciye mümkün olduğu kadar daha az bir fiyatla kavuşturacağız. Üretici daha iyi bir fiyata bize ürün satmış olacak” dedi.
“BÜYÜMEYE VE DÜŞÜNCELERİMİZİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Yollarına devam ettiklerini büyümeye ve düşüncelerini geliştirmeye çalıştıklarını belirten Pekşen, “Bizim gibi diğer tüketim grupları olan eğitim, sağlık ve benzeri alanlardaki insanların bir araya gelip kooperatifleşmesini öneriyoruz. Üreticilere de aynı şeyi söylüyoruz. O zaman diyalog kurmak, gidip gelmek, alış veriş yapmak daha kolaylaşacaktır” diye konuştu.
Mahbip DİLEK/İSTANBUL