İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Migros’ta koronavirüs skandalı: ‘Pozitif vaka tespit edilen markette kimse karantinaya alınmadı’ iddiası

Bir personelinde koronavirüs tespit edilen Migros’ta, enfekte olan diğer işçiyle birlikte çalışan personeller karantinaya alınmadı. Diğer çalışanların ve müşterilerin sağlığının hiçe sayıldığı şubede, ayaküstü gerçekleştirilen doktor kontrolünün ardından çok sayıda personel hakkında, ”çalışmaya devam” kararı verildi.

Migros’un Beylikdüzü şubesinde, bir personelin yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığı ve kendisiyle temasta bulunan birçok işçinin karantinaya alınmadan çalıştırılmaya devam ettirildiği öne sürüldü. Migros ise iddialarla ilgili olarak, ”sürecin Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kurallara göre sürdürüldüğü” açıklamasını yaptı.

Ülke genelinde çok sayıda şubesi bulunan Migros’un, İstanbul’un Beylikdüzü ilçesindeki bir şubesinde koronavirüs salgınına ilişkin skandal bir uygulama yaşandı. Birgün’den Merve Atıcı’nın haberine göre, elektronik bölümünde görev yapan bir personelin koronavirüs testi pozitif çıktı. Olayın ardından mağaza yönetimi, personelle yakın temas içinde olan diğer çalışanlardan kendilerini 10 gün boyunca evlerinde karantinaya almalarını istedi.

KARANTİNANIN 3. GÜNÜNDE TEKRAR ÇAĞRILDILAR

Çalışanların kendilerini evlerinde karantinaya almalarının ardından iddiaya göre, karantinanın 3. gününde geri çağırılan personele, mağaza revirinde bir doktor tarafından ”koronavirüs muayenesi” yapıldı.

Ayaküstü yapılan muayenenin ardından, çok sayıda personele, ”belirti taşımadığı” gerekçesiyle ertesi gün iş başı emri verildi. ”Belirti taşıdığı düşünülen” bir grup personel ise, bir haftalığına ücretsiz izne çıkarıldı.

ÇALIŞANLARIN VE MÜŞTERİLERİN SAĞLIĞI HİÇE SAYILDI

Yaşanan olayın ardından BirGün’e konuşan bir Migros personeli, işçilerin yönetimin tavrından olan rahatsızlığını dile getirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen emekçi, “Bir çalışma arkadaşımızda koronavirüs tespit edildikten sonra verilen iznin 3. gününde tekrar aradılar, mağazaya çağırdılar bizi. Burada muayene olacaksınız dediler. Mecburen çıkıp mağazaya gitmek zorunda kaldık. Hem bizim hem de müşterilerin sağlığı hiçe sayıldı” ifadelerini kullandı ve süreci şöyle anlattı:

‘ÇALIŞAMAZ KARARI VERİLENLER ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDI’

“Önce idari izin verildi, apar topar bir kağıda imza attırdılar, ne imzaladık içeriğini bilmiyoruz. 3 gün sonra bizi tekrar çağırdılar. Mağazaya geldik, bir doktor uzaktan sorular sorarak hepimizi muayene etti. Çalışır ya da çalışamaz kararı verdi. Çalışamaz kararı verilen kişilere de bu sürede

ücretsiz izinli sayılacaklarını söylediler. Hastaneye gidip istersek rapor alabileceğimiz seçeneği sunuldu sadece.”

‘MASKE TAKMAK BİLE YASAKTI’

İsminin verilmesini istemeyen bir başka Migros emekçisi ise kısa bir süre öncesine kadar yönetimin, çalışanların maske takmasına bile izin vermediğini iddia etti. Çalışanın ifadelerine göre, yönetim, ”müşterilerin huzursuz olabileceği” düşünüldüğü için çalışanlara maske yasağı koydu.

Söz konusu yasak ise yine müşterilerin rahatsızlığı üzerine kaldırıldı. Yine çalışanın iddiasına göre, personelin maske takmamasından şikayetçi olan müşterilerin ardından, yönetim maske takma zorunluluğu getirdi.

“Onlar için sağlığımızın hiçbir önemi yok. Kısa bir süre öncesine kadar maske takmamıza bile izin vermiyorlardı. Nedenini sorduğumuzda ‘müşterilerin tedirgin olabileceği’ yanıtını alıyorduk. Sonra müşteriler durumdan rahatsız olmaya başladı tabi. Maske takmadığımız için tepki aldık. Bunun üzerine yönetim, tüm çalışanların maske takmalarını zorunlu kıldı.”

‘KARANTİNADA KALMASI İSTENEN PERSONELLER BUGÜN TEKRAR ÇAĞRILDI’

Çalışma arkadaşlarında virüs tespit edilmesinin ardından endişe içinde çalışmaya devam ettiklerini de ifade eden emekçi, şöyle devam etti:

“Bir arkadaşımızda koronavirüs tespit edilmesinin ardından endişemiz ve korkumuz arttı. Çok kalabalık bir şekilde, aynı malzemelerle, aynı ürünlere temas ederek çalışıyoruz. Enfekte olma riskimiz çok fazla. Mağaza yönetimi karantinanın 3. gününde bizi tekrar çalışmaya çağırdı. Fazla mesai ve eksik yatırılan ücretlerle çalışmaya devam ediyoruz.”

Yönetimin çalışanların sağlığını önemsemediğini söyleyen personel, mağazada ayaküstü muayene edildikten sonra, 1 hafta karantinada kalması istenen çalışanların da yoğunluk nedeniyle bugün tekrar çalışmaya dönmelerinin istendiğini iddia etti.

MİGROS’TAN İDDİALARA YANIT

Söz konusu iddialarla ilgili olarak Migros’un Birgün’e yaptığı açıklamada ise ”yaşanılan vakalarla ilgili sürecin, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kurallar çerçevesinde sürdürüldüğü” ifade edildi.

Firma yetkilisi, ‘pozitif vakaların ve yakın çevresinin izolasyonunun, şirket değil, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü’ aktardı.

Migros’un Beylikdüzü şubesinin yöneticileri ise iddialarla ilgili konuşma yetkilerinin olmadığını söyledi.

Mission News Theme by Compete Themes.