İYOT
Peryodik cetvelde 7A grubu olan Halojenler ailesindendir.
Halojenler:Flor, Clor, Brom, İyot, Astatin ve Ununseptiyum olup doğada elementle olarak değil mineraller halinde bulunurlar.
Halojenlerden sağlığımız için gerekli olan ve önemi tartışmasız olan mineral İyot’tur.
İyot’un en çok tüketildiği organımız ise başta Thyroid olmak üzere tükürük bezleri, kadınlarda memeler, her iki cinste üreme organları vs. yaşamımız için çok önemli bir mineraldir İyot.
Diş macunlarında kullanılan Flor, buğday silolarının temizlenmesinde, unun beyazlatılmasında, kullanılan Brom, suyun arıtılmadıysa kullanılan Clor vücuda girdiğinde İyot gibi davranırlar.
Hücre hafızamız o kadar yanılıyor ki vücudumuzun neresinde iyot ihtiyacı varsa bunları oraya yönlendiriyor İyot gelmiş gibi hareket ediyor; yanıldığını fark ettiğinde ise atı alan çoktan Üsküdar’ı geçmiş oluyor.
Thyroid boyunda sağlı sollu bulunan kelebek şeklinde çok önemli bir organımız olup HPA (Korku Ekseni) bozulduğunda HPT ( Tthyoid Ekseni) ve HPG ( Üreme Ekseni) de yavaş yavaş bozulacaktır.
Sistemimizi bozan yalnızca korku ekseni olmayıp yeyip içtiklerimizden dolayı da yıpranacak ve yavaş yavaş sağlığımıza olan tepkilerini ortaya koyacaktır.
İyot eksikliğini gidermek için 1940’larda ABD’de ekmeğe iyot ilave ettiler, çok da iyi yaptılar; ancak emperyal güçler olan ilaç şirketlerinin işine gelmiyordu halk sağlığını bu tarz bir koruma yöntemi ve ne hikmetse ekmeğin hamuruna iyot koyma yasaklandı. Sonra iyotlu tuz ürettiler; sonuç nafile çünkü güneş ılığında iyot uçar ve bu da işe yaramadı. Zaten işe yaramaması gerekiyordu bu yöntemlerin. Bir taraftan halka Şirin görünmeye çalışırken diğer taraftan “Beyaz İnsan” hastalığı hızla yayılıyordu. Bunun için öncelikle ekmeğin Brom ile beyazlatılması, yanına da “Süt Tozu “ ve bizim gibi ülkelere hastalık ihracı başlamış oluyordu.
İlkokul çocuklarına dişlerinin güçlü olması için Flor uygulamaları ülkemizde tam gazla devam etti ve bile bile İyot düşmanlığı yapılarak geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıkları tehlikenin içine atıldı.Çiğ lahana, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, yer fıstığı ,doğallığı bozulan unlu gıdalar, kola gibi hazır içecekler, raf ürünleri, alkol, sigara tüketimi İyotun düşmanı olan yiyecek ve içecekler olup bunlardan uzaklaşmamız sağlığımız için çok önemlidir.
Sakatatlar, balık ve diğer Deniz canlıları, deniz börülcesi,su yosunu,dere otu vs. gıdalar ise iyot açısından zengin olup bolca tüketmemiz sağlığımızı korumak için oldukça önemlidir.
Nisan Kasım ayları arasında gölgeniz boyunuzun yarısına indiği zaman ortalama 1 saat kadar başınızda bir koruyucu ve gözlüksüz güneşlenirseniz D vitamini eksiğinizi tamamlarsınız. Dvitaminin emilimini sağlayan fotoreseptörler görme merkezinin hemen arkasında bulunurlar.D vitamini Güneş ışınları içindeki mavi renkte saklıdır. Gerek numaralı gerekse Güneş gözlüklüleri Güneş ışığından D vitamini almanızı engelledikleri için öğleyin 1 saat kadar takmamanız sağlığınız için çok iyi olacaktır. Çünkü D vitamin eksikliğinde Thyroid de iyi çalışamayacaktır.
Suyun klorlanması yerine kullanılan klorun çok çok azı iyotla içme suyumuzu temizleyebiliriz. Keza buğday silolarını iyotlu suyla ya da sirke konulmuş suyla temizleyebiliriz.Buğday unu Bromla beyazlatılmadan tüketilmelidir.Bunun için ise birazcık zevkimizden taviz vermemiz gerekir, bunu da unutmamamız çok iyi olacaktır.
Bir bardak suya iki damla % 2’lik lugol iyot solüsyonu damlatıp ağzımızda gargara yapar, burnumuza çekersek üç saat kadar sistemimizi virüs girişinden koruyacağından “ Maske” takmamıza gerek kalmayacaktır.
Genel vücut sağlığımız için % 2’lik Lugol iyot solüsyonundan erkeklere 1 kadınlara 2 damla suya koyup kahvaltıdan yarım saat kadar önce içmeleri sağlığımızı korumada çok önemli bir role sahip olacaktır.
İyotofobi hastalığı bilinçli üretilen bir yapay hastalık olup insan sağlığından para kazanan gruplar tarafından özellikle desteklenmektedir. Bu iyotofobiye kanmamamız gerekiyor;Japonya sağlık bakanlığı halkına düzenli olarak iyot kullanmaktadır.Japonya’da halk sağlığındaki başarıya imrenmemek elde değil. Neden bizde de olmasın?
Sağlığınız kutsalımızdır, iyi bayramlar.
Dostlukla…
Osteopat.cPNİ. GAPS Dnş. Uzm.Fzt.
İbrahim MAYDA