İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KORONAVİRÜS’E BÜTÜNCÜL BAKIŞ

x
Merhaba arkadaşlar, kimimiz Koronavirüse yakalandık ama farkına varmadan atlattık.Kimimiz hafif etkilenerek geçirdik ya da geçiriyoruz. Ancak Çin, İran, İtalya vs.sonraki örneklerinde gördüğümüz gibi virüsü kapıp hastanelik olanlarımızın ortalama  %2’si öldü. Peki geriye kalan %98’inin ve hastalığı hafif atlatanların bundan  durumları  ne olacak?
      Nefes almamızı sağlayan ana kasımız Diyaframımız olup kaburgalarımızın arasında bulunan bir grup kas ve belimizin sağında ve solunda bulunan , yürümemizde kalçamızı yukarı çeken, belimizin joker kası Kuadratus Lumborum dediğimiz kas da nefes almamızda Diyaframımıza yardımcı olur. Gerek hastaneye yattığımızda ve gerekse evde karantinada kaldığımızda kullanmamaya bağlı ya da az kullanmaya bağlı kaslarımız zayıflayacak ve vücudumuzun dengesi bozularak asidik bir tabloya sahip olacağız ki bu durum da hasta olmamızda en önemli nedendir.
     Vücudumuz asidik ortamda hastalanır, bazik ortamda ise yara iyileşmesi olmaz. İşte ikisinin olmaması için vücudumuzun pH değerini 7.4-8 düzeyinde tutmamız gerekir.Basit karbonhidratlardan, hazır yiyecek içeceklerden, fast food yiyeceklerden, sigaradan uzak durmamız, yemeklerde yarım saat önce, yemeklerle birlikte ve yemeklerden bir saat sonra sıvı almazsak sağlığımız için müthiş bir güzellik yapmış olacağız. Bol yeşillik, sarımsak, soğan , turp, yer elması , havuç vs. gibi yumru besinler, sakatatlar yumurta, zeytin, zeytin yağı , ev yoğurdu gibi besinler, kuzu eti, beyaz  et gibi proteince zengin besinleri tüketebiliriz. Kızartmalar her halükarda zararlı olup yiyeceksek yanında bol sarımsaklı ev yoğurdu yememiz gerekiyor ki kızartmanın hücrelerimize olan zehir etkisini yok etsin.
     Vitaminlere gelince doğru beslenmemiz, evde karantinadayken minimal düzeyde olsa egzersiz yapmamız bizim vitamin ihtiyacımızı azaltacaktır Ancak yeterince güneş ışığı alamamamız D vitaminine ( D3+K2) günde 2 kez dil altına 2 şer puf, ve İyot solüsyonu günde 1 kez bir su bardağına 2 damla koyup tok karna içmemi yeterli olacaktır. Ancak Dere otu ve Deniz börülcesi, sakatatlar zengin iyot kaynaklarıdır. Bol bol tüketebiliriz. Güneş ışığı D vitamininin ana kaynağıdır.Pencereden de olsa güneş gözlüğü ve normal gözlük takmadan  küsmen D vitaminini güneşten alabiliriz. C vitaminin kaynağı yeşil biber ve yeşilliklerdir. Ancak portakal, limon, mandalina ve kivide de bulunduğu için bunları da tüketebiliriz. Balık tükettiğimizde balık yağı , iyot ve thyrozini alabiliriz. Kabuklu olması şartıyla ceviz, badem ve fındığı kendimiz kırıp tüketerek Magnezyum ve B vitamini ihtiyacımızı giderebiliriz.Keza yeşilliklerden de Magnezyum, C vitamini ve B vitaminlerini alabiliriz.
    Karantinadayken aile bireyleriyle olan sosyal ilişkilerimiz öz güvenimizin artmasına yardımcı olur. Eşler arasındaki yakınlaşma çocukların en büyük mutluluğu olacaktır. Düşünebiliyor musunuz hep görmek isteyip de göremediğiniz babanız hep yanınızda ve sizinle oynuyor.Aile içindeki kaynaşma hastalığı düşünmenizden sizleri kısmen de olsa alıkoyacak ve daha sağlıklı olmanıza neden olacaktır. Yakınlarınızla, dostlarınızla yapacağınız telefon ya da sosyal medya görüşmeleri ilşkilerinizi geliştirecek ve kendinizi mutlu hissetmenize neden olacak bu mutluluk da sizin iyileşmenize katkı sunacaktır. Kap karanlıkta uyumanız ve dinlenmeniz iyileşmenizin temelidir. Kaliteli bir uykunuz yoksa lütfen iyileşmeyi beklemeyin.
      Buraya kadar yazdıklarım yetti mi ? Hayır, yetmedi. Çünkü egzersiz boyutuna hiç değinmedim. Koronavirüse yakalandınız hastanede ya da evde hafifçe geçirdiniz . Her halükarda nefes almayı sağlayan kaslarınız küsmen de olsa kullanmamaya bağlı ya da az kullanmaya bağlı olarak zayıfladı. Kaşın kuvvetlenebilmesi için kası harakete geçiren sinirin sıkışmaması gerekir ki bunun için OSTEOPATA gitmeniz gerekir. Osteopatik terapi gördünüz; ancak kaşlarınızın kuvvetlenmesi ve rehabilite edilebilmesi için ise FIZYOTERAPİSTE gitmeniz gerekmektedir. On gün yattığınızda kas gücünüzün % 20’sini kaybedersiniz, iki saat sabit yattığınızda vücudunuzun yatakla temas eden kısımlarına yatak yaraları oluşur. Yine uzun dönem yatmaya bağlı olarak denge ve koordinasyon kaybıyla birlikte proprioseptif duyularınızda da kayıplar olur. On gün yatmaya bağlı oluşan bu rahatsızlıkları hiç bir vitamin, ilaç ya da ameliyat ile iyileştiremezsiniz.
Tek adresiniz alanında tecrübeli, bilgili ve tıbbi etiği olan bir FİZYOTERAPİSTİNİZİN olmasıdır.
    Buğün geç değil, lütfen buğünden itibaren nasılki eczacınız, aile hekimimiz var; bir fizyoterapistiniz ve Osteopatınızın da olması gerektiğini asla unutmayın.
     Tek Tıp ve Tek Sağlık için tüm meslekler insanlık için önemlidir .Mesleklerin hepsi sinerji içinde olmalı ve insan sağlığına hizmet temelinde bir arada olmalıdır.Dostlukla…

Osteopat. PNİ. Uzm. Fzt. İbrahim MAYDA

Mission News Theme by Compete Themes.