Önümüzdeki günlerde yapılacak Tokat günleri etkinliğinde geçmiş yıllarda olduğu gibi sadece Tokat’ın türküleri, halayları, ellik oyunu gibi görselliklerle ve Tokat’ın paşaları, camileri, hamamları ve hanları etrafında mı birliktelik sağlanacak?
“TOKAT’TAKİ İNANÇ FARKLILIĞI YOK MU SAYILACAK?”
İslam ülkelerinin tümünde ve Türkiye’de ötelenen ve yok sayılan bir inanç farklılığı Tokat’ta da var olmasına rağmen bu inanç farklılığı bu yıl da mı yok sayılacak? Bu etkinliğin içini doldurucak kurumların içinde bu inanç ve kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarma misyonu olan dernekler bu etkinlikte bu görevlerini yerine getirecek mi ya da getirmesine olanak sağlanacak mı? Tokat tarihi içinde bütün dünyanın kabul ettiği çok önemli inanç önderleri de var. Tokat anlatılırken Hubyar Sultan, Keçeci Baba, Aziz Baba, Kul Himmet gibi daha bir çok inanç önderleri ve bunların tarihleri ve türbeleri de tanıtılacak mı?
“TOKAT’TAKİ DOĞA KATLİAMINA HEP BİRLİKTE ÇÖZÜM ARANMALI”
Kendi kültürlerini yaşatmak amacı ile kurulan bu dernekler tam da bu tür etkinlikler öncesinde bu konuları kendi aralarında net ve gür bir şekilde tartıştıklarında, ortak noktalar aradıklarında bu yok sayılan, ötelenen sorunları da tam da bu günlerde bizleri yöneten kişi ve kurumlar da duyacaktır. Bu kurum ya da kişiler bu duyduklarını toplumun sadece bir kesiminin değil tamamının sesi olduğunu algılayıp ortak çözüm aramalıdır. Tokat’ın farklı kültür derneklerinin ve kurumlarının ortaklaşa düzenledikleri bu birliktelik etkinliğinde hazır bir araya gelmişken ve bizleri bir araya getiren Tokat şehrinin de büyük sorunu olan doğa katliamını da konuşmalı ve hep birlikte çözüm aranmalı.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan HES şehrimize ne kazandırdı? Şehrimizden neleri aldı? Önümüzdeki günlerde de yapılacak daha bir yığın doğa katliamı olan projeler geliyor. Eğer şehrimize, doğamıza, suyumuza sahip çıkılacaksa mutlaka bu mücadelelerde de birliktelik sağlanmalı.
Mahbip DİLEK