Neden ve ne zaman şikâyet ederiz. Bireyler toplumsal sorumluluk taşır mı?. İnsan dünyaya gelişiyle birlikde bireydir, sadece belli bir zaman diliminde ihtiyaçları karşılanır bunu da karşılayan ebeveynlerdir. Bireyin yetişmesinde hayatını idame ettirmesi için ebeveynlerin çok önemli olduğu ve ilk öğrenimlerini ailesinden alarak şekillenirler. Okula başlaması ve eğitim süreciyle yetişkin bir birey olarak toplumda sorumlulukları başlar. Toplumsal sorumluluk, bireyin toplum refahı için sorumluluk taşıması gereken bir olgudur.
Bunlar, çevreyi korumak, adalet ve eşitlik için mücadele etmek, başkalarına yardım etmek gibi birçok farklı alanı kapsar. Ancak, bazı durumlarda insanlar, toplumun beklentilerinin aksine, şikâyet etmek ve sorunlardan yakınmak eğilimindedirler. Peki, toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırken insanlar neden şikâyet ederler? Bu şikâyetlerin altında yatan sebepler nelerdir. Şikâyet etmenin arka planında ne vardır? Kendimizi toplumda yalnız hissetmek, çocukluktan kalan travma, aile içi şiddet, psikolojik nedenler, haksızlığa uğrama, kandırma, güven eksikliği gibi bir çok nedenler sayabiliriz.
Toplumsal beklentilerde bireysel gerçeklik, toplumun bireyden beklediği sorumlulukları yerine getirmenin zor olduğunda şikâyet ederler. Bireyden beklentiler ve gerçekler arasında uçurum varsa stres baş göstereceğinden alışkanlık yaptığı şikâyet bilinç üstüne çıkacaktır. Şikâyet etmek bir olayın veya aklına koyduğu bilinçaltı kini çözmek için etkili bir yol mudur? Yoksa şikâyet etmek sadece bireyi rahatsız eden bir duyguyu mu yaratır ?. Bunu öğrenmek ancak psikolojik bir destek veya tedaviyle anlaşılabilir.
Peki insanlar şikayet ettiğinde nasıl bir toplumsal sorumluluk hisseder, kendisini suçlu kabul eder mi? veya şikayet ettiği konu üzerinde haklımıdır? Bu ancak başkaları tarafından öğrenildiğinde veya sorgulandığında kendi iç dünyasındaki hesaplaşmayla yüz yüze gelebilir, lakin geçen süreç içerisinde topluma, çevreye verdiği zarar kabul edilemez.
Şikayet bireye ait olsa da toplumsal bir eylemdir. Şikâyetçi bireyler, toplumsal sıkıntılara neden olacağından dikkatle izlenmeli eğer iyileştirilmezseler dalga dalga yayılarak daha büyük sebeplere neden olabilir. O halde çevremizde, yakınımızda olan birey, bu şikâyetçi alışkanlığını kendisine meslek edindiyse uzmanından yardımla topluma kazandırılmalı.. sevgiyle kalınız…..
NURGÜL SABANCILAR.